מאמרים

ירקות אורגניים – האם הם באמת אורגניים? – שלי חרמון

נכתב על ידי Peimot center

לאחרונה אנו נתקלים רבות בשאלה – עד כמה התוצרת החקלאית הטרייה שאנו צורכים בטוחה ובריאה עבורנו?

לא מזמן עשתה על כך גלית גוטמן תחקיר והנושא אף דובר רבות בתקשורת.

נכון להיום ולמי שלא יודע ,

בשנת 2011 חוקק החוק לפיקוח על ייצור הצמח ושיווקו, התשע"א– 2011:

מטרתו של חוק זה היא להבטיח שייצור ואספקה שלתוצרת חקלאית טרייה לשוק המקומי עומדים בתקני איכות ובטיחות מזון.

תקנות החוק אוטוטו כאן.

בינתיים, ובעקבות התחקירים שנעשים בנושא, עולה השאלה לעניין צריכת מזון אורגני כאלטרנטיבה בריאה וטובה יותר.

 

כתבה זו תעסוק במה הוא המושג "אורגני"?

כיצד נדע שפירות וירקות אורגניים שאנו צורכים הם באמת אורגניים?

כיצד מתבצע הפיקוח והבקרה על מוצרים אורגניים בישראל?

מהם היתרונות והחסרונות שבצריכת מזון אורגני?

 

מהו המושג "אורגני" או "חקלאות אורגנית"?

המושגים "אורגני"  או "חקלאות אורגנית" מתייחסים לשיטת ואופן הגידול בה גדלה תוצרת אורגנית מן החי ומן הצומח.

תוצרת אורגנית נתפסת היום כתוצרת בריאה יותר.

הסיבה לכך היא:

  • חקלאות אורגנית שמה דגש על אי שימוש בחומרי הדברה או שימוש בחומרים המותרים לשימוש בחקלאות אורגנית שהם חומרים יותר ידידותיים לסביבה
  • שמירה על הסביבה ועל המערכת האקולוגית
  • שימוש בחומרי ריבוי שאינם מהונדסים גנטית ועוד.

 

ארבעת העקרונות שעליהם מבוססת חקלאות האורגנית לפי הארגון האורגני הבינלאומי (IFOAM) וכפי שהם מוצגים באתר הארגון לחקלאות אורגנית –"טוב השדה", הם:

 

א. עקרון הבריאות

חקלאות אורגנית חייבת לשמור ולטפח את בריאות הקרקע, הצמחים, בעלי החיים, בני האדם ואת העולם כמערכת אחת, בלתי ניתנת לחלוקה.

 

ב. עקרון הסביבה

חקלאות אורגנית חייבת להתבסס על מערכות סביבתיות חיות ומחזורי חיים, לפעול להשתלבות בהם, לטפח אותן ולשמרן.

העיקרון קובע כי ייצור חקלאי חייב להתבסס על תהליכים סביבתיים ומחזור.

 

ג. עקרון ההוגנות

חקלאות אורגנית חייבת  לבנות יחסי הוגנות עם הסביבה הכללית והזדמנויות החיים.

הוגנות מאופיינת ביושר, שקיפות, הערכה הדדית וצדק בעולמנו המשותף, בקרב בני האדם ובקשריהם עם שאר הגורמים החיים.

 

ד. עקרון האחריות

חקלאות אורגנית חייבת להיות מנוהלת בצורה זהירה ואחראית, כדי להגן על הבריאות ואיכות החיים של הדורות הנוכחיים, הדורות הבאים והסביבה.

חקלאות אורגנית היא סביבת ייצור חי הודינאמית המגיבה לתנאים פנימיים וחיצוניים.

 

החוק האורגני – כן,כן. קיים חוק אורגני בישראל

חקלאות אורגנית מוסדרת בישראל בחקיקה לפי:

החוק להסדרת תוצרת אורגנית התשס"ה –  2005 והתקנות שהותקנו לפיו.

הללו מסדירים את היצור והמכירה של תוצרת חקלאית אורגנית מן הצומח ומן החי, כולל מוצרים מיובאים.

משמעות הדבר היא, שכיום, צרכן הרוכש תוצרת חקלאית המסומנת כאורגנית יכול להיות סמוך ובטוח כי מדובר במוצר שגדל, נארז או עובד בהתאם לדרישות החוק.

במסגרת החוק, מונו 3 גופי אישור ובקרה שתפקידם לבצע ביקורת שוטפת על עוסקים אורגנים (מגדל, משווק, מפעל, יצואן, יבואן).

תפקידם ואחריותם של גופים אלו הוא מתן היתר לסימון תוצרת אורגנית בסמלים רלוונטיים וידוא כי עוסק משתמש בסמלים בהתאם לתנאי ההיתר.

 

איך יודעים שמוצר אורגני  אכן אורגני?

כדי לדעת שתוצרת אורגנית אכן אורגנית עלינו:

לחפש על גבי אריזת המוצר את הסמל האורגני האחיד של מדינת ישראל.

לצידו של סמל זה נחפש אחר  סמל הבקרה של אחד מגופי הבקרה שהוסמכו לפקח על ייצורה של תוצרת אורגנית ע"י המנהלה להסמכת גופי אישור ובקרה במשרד החקלאות.

לסמל גוף הבקרה יוצמד מספר ההסמכה שנתן לו משרד החקלאות.

 

נכון להיום קיימים 3 גופי אישור ובקרה שהוסמכו על ידי משרד החקלאות לצורך פיקוח על ייצור תוצרת אורגנית בישראל –

 

כיצד מתבצע הפיקוח על תוצרת אורגנית?

תוצרת אורגנית המשווקת בישראל נבדקת לאורך כל שלבי הייצור :

מהמגדל בשדה ועד לנקודת המכירה בחנויות ובשווקים.

מפקחי מנהלת ההסמכה, מהשירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות בודקים את ייצורה, אריזתה, שינועה, עיבודה סימונה ומכירתה של התוצרת האורגנית.

כלל בדיקות אלו נעשות כדי להבטיח שהתוצרת תעמוד בכל הקריטריונים המגדירים תוצרת אורגנית כפי שנקבעו בחוק ובתקנות.

בדיקת התוצרת כוללת גם לקיחת דגימות לבדיקת נוכחות שאריות חומרי הדברה על מנת להבטיח את יושרתו של המוצר האורגני.

 

הפיקוח בנקודות המכירה 

כאמור, תוצרת אורגנית טרייה ומעובדת נבדקת על – ידי מפקחי משרד החקלאות בנקודות המכירה, השלב האחרון בשרשרת האורגנית, שנייה לפני שהמוצר מגיע לצרכן.

 

במהלך הפיקוח נבדקים בין השאר:

  • סימון התוצרת
  • עקיבות
  • שילוט
  • הפרדה בין תוצרת אורגנית ללא אורגנית
  • בנוסף, נלקחות דגימות לצורכי בדיקות מעבדה למציאת שאריות חומרים אסורים.
  • ועוד

יתרונות מול חסרונות של צריכת מוצרים אורגניים

 

יתרון חסרון
בריא יותר (הדעות חלוקות) לעיתים יקר יותר
תחת פיקוח ובקרה לעיתים זמינות מוצרים
לא מהונדס גנטית חיי מדף קצרים של תוצרת טרייה בעיקר
דגש על ערכי שימור סביבה
עקיבות אחר מקור התוצרת
אידאולוגיה

 

קישורים שימושיים

  •  לחוק האורגני והתקנות – אתר משרד החקלאות – לחץ כאן
  • לרשימת עוסקים בעלי היתר אורגני (מגדל, משווק, יבואן, יצואן ועוד) – מתעדכנת ברמה יומיומית – לחץ כאן
  • קישורית לארגון החקלאות האורגנית טוב השדה – לחץ כאן

 

שלי חרמון

 

 

 

 

 

 

 

 

 

על המחברת:

מחברת המאמר היא שלי חרמון, מטפלת מוסמכת Dip. Ac. ברפואה סינית ארומתרפיה ופרחי באך.

בין השנים 2014-2017 מועסקת כאגרונומית במשרד החקלאות, השירותים להגנת הצומח ולביקורת,

תחום סטנדרטים והסמכות האמון על אכיפת החוק להסדרת תוצרת אורגנית.