מאמרים

אכילה רגשית – אנה קרייזמן

נכתב על ידי Peimot center

אכילה רגשית. מרביתנו היינו שם ויודעים בדיוק על מה מדובר.

אכילה רגשית היא אכילה שלא כתוצאה מרעב פיזיולוגי אמיתי, אלא מנוכחות של רגש/תחושה כמו כעס, עצב…

א.נשים רבים אוחזים בתפיסה שאכילה רגשית היא דבר שלילי, שצריך להפסיק אותו, שהוא מעיד על חולשה.

בואו נסתכל על זה רגע מזוית קצת אחרת.

קחו לדוגמא תינוק שיונק מאמא שלו – המפגש הראשון שלו עם אוכל בעולם הזה, מעבר להזנה הפיזית, מלווה בהמון רגשות – חום , אהבה, הכלה, ביטחון . האם נרצה לנתק את ההקשר? האם זה בכלל אפשרי? הכרחי?

אכילה רגשית היא אכילה המתרחשת כתוצאה מרגש או תחושה מאוד חזקים שאין לנו שום דרך להתמודד איתם, אז אנחנו פשוט בוחרים "לאכול" אותם. לעיתים בכלל לא נהיה מודעים לכך שבבסיס האכילה עומד רגש אלא פשוט נרגיש צורך מאוד חזק לאכול, לעיתים אפילו נבלבל אותו עם רעב.

בדך כלל נרצה "לאכול" רגשות שלא נעימים לנו, רגשות ותחושות שאנחנו נמנעים מלחוש אותם, לא יודעים ולא רוצים להתמודד איתם.

מתי אכילה רגשית הופכת למשהו שצריך לטפל בו? כאשר היא מהווה את מנגנון ההתמודדות העיקרי שלנו עם רגשות.

התחושה הזאת של " אני חייב.ת שוקולד/ גלידה/עוגיות/ לא משנה מה ומהר" יכולה להוות עבורנו  סמן לכך שמשהו קורה שם בפנים, משהו מטריד אותנו, יש שם רגש שמנסה להנכיח את עצמו, שזקוק לתשומת הלב שלנו שלגמרי לא קשור למשקל ולאוכל. הצורך הזה לאכול הוא בעצם מסר שהגוף שלנו מנסה להעביר, ואנחנו בוחרות מה לעשות עם המסר הזה.

אם נצליח לקחת נשימה רגע ולבדוק מה קורה שם בפנים, להבין למה בעצם אנחנו פונים עכשיו לאוכל, יתאפשר לנו לבחור בצורה מודעת האם לתת לרגש מקום, לבחור מה מנגנון ההתמודדות שכרגע יטיב איתנו. וכן, לפעמים גם נבחר לאכול את הרגש שלנו , וגם זה בסדר.

 

על הכותבת:

אנה קרייזמן היא דיאטנית מוסמכת בעלת תואר ראשון Sc במדעי התזונה  – מטעם האוניברסיטה העברית בירושלים.

בעלת תואר שני med במדעי הרפואה במגמת אפידמיולוגיה – אוניברסיטת בן גוריון בנגב

מטפלת גם בשיטת מיידפולנס וב – CBT

דיאטנית קלינית בקופ"ח מכבי במרפאות כלליות, מכון סכרת, מכון להריון בסיכון

דיאטנית קלינית במכון סכרת בבי"ח לילדים שניידר- יעוץ במרפאות חוץ לילדים ונוער