מאמרים

שמן קוקוס – טרנד חולף? – שלי חרמון

Avatar
נכתב על ידי Peimot center

לאחרונה אנו שומעים רבות על היתרונות הרבים בשימוש בשמן קוקוס כאחד ממאכלי הטרנד החדשים הקרויים "סופר פוד",

או "מזון על" אשר עפ"י ההבטחה מספקים לנו את כל מה שהגוף שלנו זקוק לו כדי להתקיים.

בנוסף, שמן הקוקוס מופיע ככוכב הבישול הצמחוני והטבעוני ואף משמש בקוסמטיקה הטבעית לטיפול בבעיות עור ושיער.

האם מדובר בטרנד חולף או שמתחת לאפנו התגלה אחד השמנים היותר טובים ומועילים?

 

קצת על שמן הקוקוס

שמן קוקוס מופק מה"בשר", החלק הפנימי והלבן של אגוז הקוקוס.

השמן מוצק בטמפרטורה של 20 מ"צ.

מעל טמפרטורה זו משנה השמן את מצב הצבירה ממוצק לנוזל.

לשמן חיי מדף ארוכים והוא היחיד שניתן לאחסנו בצנצנות שקופות מאחר והוא מתחמצן באיטיות.

 

בין שמן קוקוס לשומן רווי

שומן רווי הוא שומן שמקורו לרוב מן החי והוא נמצא במוצרים כמו גבינות, חמאה ביצים ובשר.

במשך שנים נחשב שמן הקוקוס למזיק ולא נעשה בו שימוש כיוון שגם הוא מכיל אחוזים גבוהים של שומן רווי.

שמן הקוקוס אינו המוצר הצמחי היחיד אשר מכיל אחוזי שומן רווי גבוהים – כמוהו כך גם שמן הבוטנים, שמן הדקלים ועוד.

 

שומן רוויי, הינו שומן אשר הקשרים הפחמניים שלו רווים במימנים (יסוד H) מה שמביא לכך שבטמפרטורת החדר השומן הופך לשומן מוקשה.

בשל תכונתו הזו של השומן הרווי  אנשים אשר צורכים מאכלים המכילים ריכוזים גבוהים של שומן רווי בעלי סיכוי גבוה יותר לסבול מחסימות עורקים וללקות בהתקפי לב.

 

עם זאת המשבחים את שמן הקוקוס מציינים כי במקומות בעולם אשר בהם  שמן קוקוס מהווה מרכיב חשוב ועיקרי בתזונה המקומית,

מקומות כמו סרי לנקה ופולינזיה,

רמות הכולסטרול תקינות ושיעור מחלות הלב נמוך יחסית .

יחד עם זאת, לא נלקחו מדדים אחרים בחשבון כמו גנטיקה, פעילות גופנית ושאר הבדלים תזונתיים אחרים.

בסופו של דבר ניתן לומר כי אנחנו עדיין לא ממש יודעים האם שמן קוקוס אכן משפיע על הסיכוי לחלות במחלות לב וכלי דם.

 

יתרונותיו ושימושיו של שמן הקוקוס

יתרון משמעותי של  שמן הקוקוס במטבח הצמחוני והטבעוני,

הוא שמדובר בשמן אשר כמעט ואינו מתחמצן גם כאשר מדובר בטמפרטורות גבוהות יחסית וזאת בזכות חומצות השומן הרוויות.

תכונתו זו היא המאפשרת לטגן באמצעותו ללא חשש מחימצונו ומיצירתם של רדיקלים חופשיים.

 

יתרונו הנוסף בעבור המטבח הצמחוני והטבעוני הוא האפשרות להשתמש בו כתחליף למוצרי החלב לטובת הכנתם של קינוחי פרווה,

וזאת בשל תכונתו של שמן הקוקוס להפוך למוצק בקירור ובכך מהווה השמן תחליף טבעי ולא חלבי לחמאה במתכוני אפייה שונים.

 

בנוסף לאמור,

לשמן הקוקוס יתרונות רבים בהזנת העור והשיער ;

ניתן למרוח שמן קוקוס על העור לריכוך עור יבש.

השמן נספג מהר ובעל ריח עדין.

ניתן לשלב בו שמנים אתריים בעלי איכויות המטיבות עם העור כגון לבנדר, יאלנג יאלנג, רוזווד ועוד.

 

השמן משמש אף לניקוי העור. כיצד?

לאחר מריחת העור בשמן קוקוס, ולאחר שטיפתו במים ,  הופך העור "פתוח" יותר, רך יותר – השמן מנקה את הפסולת מהעור.

כמו כן, לצורך ניקיונו של העור, מתן ברק, טיפול בקשקשים, חיזוק קרקפת יבשה, טיפול בקצוות מפוצלים וחיזוק שורשי השיער:

ניתן למרוח את השמן על השיער בשילוב עם 3 טיפות לבנדר   ו – 3 טיפות רוזמרין.

חשוב לשים לב כי יש לרכוש שמן קוקוס המיוצר בכבישה קרה.

מומלץ לרכוש שמן הגדל באופן אורגני בעיקר כאשר משתמשים בשמן לטובת טיפול בעור רגיש ופגום הסובל ממחלות עור שונות (פסוריאזיס, אטופיק דרמטיטיס ועוד).

על מחברת המאמר –

שלי חרמון

 

 

 

 

 

המחברת היא שלי חרמון– מטפלת מוסמכת בדיקור סיני (Dip. Ac), צמחי מרפא, ארומתרפיה ופרחי באך.

את הכשרה רכשה מטעם המדור ללימודי חוץ באוניברסיטה העברית ברחובות.

דיקור סיני בנס ציונה ורחובות.